İpekyol/Ayaydın: Kurun sabit kalması ihracatta baskıyı artırdı
İpekyol Genel Müdürü Uğur Ayaydın, yerli satışlarda bir-iki aydır bir yavaşlama hissettiklerini söyledi.
Bloomberg HT’de Üst Düzey programına katılan Ayaydın, İpekyol ve perakende sektörü hakkında değerlendirmelerde bulundu.
2022’nin perakende sektörü için iyi bir yıl olduğunu belirten Ayaydın, “İlk 6 ayda biraz yavaşlamıştık ama Haziran ayı ile beraber ikinci yarı yıldan bugüne kadar gayet iyi geldik. Yaz aylarında turizmin de sektöre çok olumlu bir yansıması oldu ve toplam yıl içindeki yabancı satış oranımız yüzde 35’ler düzeyine geldi. Doğruyu söylemek gerekirse satışlarda 1-2 aydır yerli tarafta bir yavaşlama hissediyoruz. Önümüzdeki yıl seçim periyoduna kadar talebin güçlü seyredeceğini öngörüyoruz” dedi.
“Son dönemlerde sıkıntı yarattı”
Ortadoğu tarafındaki mağazalarda bu yıl bir büyüme yaşamadıklarını, zira pandemiden sonra herkesin seyahat ettiğini ve oradakilerin de daha çok Avrupa’ya seyahat ettiğini belirten Ayaydın, “Avrupa’daki talep daralmasını da burada önemli formda hissediyoruz. Bunun yanında maalesef fiyat tarafında Türkiye’deki ihracatçı firmaların kahır yaşadığını görüyoruz. Hem kur tarafında Euro/Dolar paritesinin bu kadar düşük olmasından ötürü ihracatçı firmalar önemli kahırlar yaşıyorlar. Son periyotlarda de döviz kurunun burada sabit kalması ve güç maliyetlerinin önemli formda artması da hazırgiyimin ihracat tarafında maliyet baskısını artırdı. Bütün bu etkenler son devirlerde ihracat tarafını ezaya soktu diyebiliriz” tabirlerini kullandı.
Rusya’ya altı mağaza açma planı
Yurtdışında halihazırda 12 Ülkede faaliyet gösterdiklerini belirten Ayaydın, “Şu anda da görüştüğümüz Rusya tarafında bir antlaşma imzaladık ve önümüzdeki sene yaklaşık altı tane mağaza açıyor olacağız. Mısır ile de bir antlaşma imzaladık önümüzdeki sene orada da üç tane mağaza açacağız” dedi.
Ayaydın, ihracatın ciro içindeki hissesini yüzde 30’lar civarına çıkarmayı, üretim kapasitesini de ikiye katlamayı planladıklarını kelamlarına ekledi.